Женгялов хац
Женгялов хац / http://coocook.me
Женгялов хац или хляб от Арцах ще е една от кулинарните изненади по време на второто издание на панаира „Етно кухня на колела“. Това разказа в интервю за Дарик представителката на арменстата общност в Пловдив д-р Ани Кеворкян. Пловдивчани и гостите на града ще могат да опитат от този специалитет, който се приготвя единствено в една от планинските области в Армения, на 13 май, когато е вечерта на арменската кухня.
 
Хлябът от Арцах, или наричан още зелен хляб, се приготвя от тесто и зеленолистни зеленчуци и билки. Кората му е много тънка, което го прави здравословен и нискокалоричен, но за сметка на това направата му е много трудоемка. Заедно с него посетителите ще могат да вкусят и друг традиционен арменски хляб – лаваш, чиято история е отпреди 3 хил. години.
 
Кулинарният панаир „Етно кухня на колела“ ще се открие на 11 май на площада до аптека „Марица“. Фестивалът, който тази година е посветен на хляба, ще продължи до 15 май включително. Освен на арменската кухня, посетителите ще могат да се насладят на специалитетите от Италия, Русия, Израел и Турция. За доброто им настроение ще се погрижат танцьори и музиканти.
 
“Етно кухня на колела” е проект на Фондация “Заедно”, който се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив, съвместно с местните етнически общности с най-стара история в най-стария жив град в Европа. Проектът е част от Културния календар на града през 2017 г. и 2018 г.