Туризъм 
Туризъм  / Дарик Варна
Гърци скачат срещу български собственици на ваканционни имоти, които се намират в периферията на Беломорието. Претенциите на местните са, че вилните селища са незаконни и пречили на техният бизнес. Обстановката добълнително се нагнетявала от местната преса, които тиражирали подобни версии, алармират десетките собственици на имоти в Меродато от Смолянско. През последните няколко години, доста нашенци си закупиха имоти в южната ни съседка, като идеята им бе именно в изграждане на подобни места за отдих. Българите в повечето случаи закупуват земеделска земя, като в последствие поставят там мобилни къщи, каквито изисквания поставят пред тях местните власти. Всички имоти имат вода, а някои от тях са включени и към местното електроразпределение, а останалите се захранват с агрегати.

„Много сме притеснени от случващото се, тези атаки според нас не са случайни и недоумяваме, какво става. Когато купувахме имотите, се казваше че няма проблеми на въпросните места да поставим къщи на колела. Това и направихме, а сега чуваме, че някой поставя под съмнение законността на имотите, за които имаме нотариални актове, а за постройките не е използвана и лопата цимент“, коментираха част от българските собственици в Меродато. Те не са съгласни и с твърденията, че пречат на местния бизнес, тъй като според тях те допринасят за развитието на тяхната икономика.

„Ние купихме земите си от местни жители, харчим парите си там, плащаме данъци и имат ръст на туризма благодарение на нас. Ние сме в Европейския съюз, имаме равни права и задължения. По европейските норми сме едно цяло, а в един момент получаваме подобни индикации “, коментираха още собствениците от Златоград, Смолян и Рудозем.

Хората се притесняват, че може да бъдат накарани да премахнат мобилните си сглобяеми къщи, които са по около 32 кв.м. и са били основната причина за закупуването на имотите в Гърция. Според информацията, която имат те, проверките по законността на имотите им от гръцка страна ще бъде извършена в рамките на две седмици. Те са категорични, че ще сезират всички възможни институции за проблема.