Гонят занаятчии от Капана, за да отварят нови заведения
Гонят занаятчии от Капана, за да отварят нови заведения / снимка: личен архив

За пореден случай, в който собственик на имот в Капана принуждава наемател да напусне до дни, защото иска да превърне мястото в заведение, алармира пред Дарик Гергана Кабаиванова от фондация „ЛокалФууд.бг”. Става дума за един от най-добрите плъстари в Пловдив, член на Пловдивската занаятчийска камара.

Капана стана известен като квартала на творческите индустрии, но тенденцията занаятчии, майстори, хора на изкуството да напускат локацията за сметка на нови заведения, ще промени облика и ще смени статута на едно от най-живите места в града. Преди шест месеца самата Гергана Кабаиванова беше принудена да приключи със своя проект „Фермата“, защото новият собственик на къщата на ул. „Магура“ й е поискал двоен наем. Обектът все още няма наематели, коментира тя.

„Съгласна съм, че всеки собственик на имот е в правото си да търси финансова изгода, но всички ние – изгонените, положихме огромни усилия за развитието на Капана. Аз лично подадох архитектурен проект в общината за превръщането на ул. „Магура“ в търговска зона, добави Кабаиванова.

Частната собственост е неприкосновена. Въпросът е дали община Пловдив има инструменти, чрез които да регулира и балансира това творческо пространство, за да запази то статута си. Един от начините е да въведе правила за отдаването под наем и управлението на обекти, намиращи се в подобни културни локации. При нарушаване на правилата – да бъдат налагани санкции. Да бъдат поощрявани инициативи, които поддържат гражданския дух, а не само да се търси комерсиалният ефект.

„Доколкото ми е известно общината вече търси такива решения и е отворена да разрешава тези проблеми. Оттам също наблюдават този неблагоприятен процес като заплаха за проекта“, допълни още Гергана Кабаиванова.