Гонят мечките в Девинско със силна музика и самоделни капани
Гонят мечките в Девинско със силна музика и самоделни капани / netinfo
Мечките и хората....
82571
Мечките и хората....
  • Мечките и хората....

Жителите в Брезе още се страхуват да излизат нощем навън, дори след като на 2 километра от девинското село бе застреляна мечка. Домовете и селскостопанските постройки на хората са заобиколени от самоделни кампани.

Гръмнаха стръвница край Брезе

Те сега се успокоиха, мислят, че се я убили, но ще видиш, че след някоя друга вечер пак ще направи пакост, тя не е само една мечка, те са много“, категоричен е пенсионерът Христо Иванов. По думите му хората се страхват да излизат по тъмно, дори и до тоалетна. Те са преброили повече от 11 мечи нападения и то само през лятото.

Някои се принуждават да пускат силна музика нощем и да осветяват всички имоти. Направили са си и самоделни капани – дъски с пирони и изпочупени стъкла, за да прогонват дивите зверове, но и това не помага.

Румяна Андреева и Венцислава Билянова също не вярват, че с отстрела на мечката във вторник, проблемът е решен. „Миналата години мечка влезе в двора и тази година също“, категорична е Билянова. „11 овце е изяла мечката“, добави Андреева.

Стръвницата бе повален с един изстрел от ловния водач на Държавно ловно стопанство „Извора“ Иван Драгнев около 4 часа призори. Това е голям мъжки екземпляр, около 250 кг. Задната му лапа е 25 см.

Гонят мечките в Девинско със силна музика и самоделни капани
netinfo

Притеснявах се дали ще я ударя или ще я изтърва, за да се свърши един път завинаги с този въпрос“, коментира след нощния лов Драгнев. Той бе категоричен, че точно застреляната мечка е тормозила селата Брезе и Беден.

Гонят мечките в Девинско със силна музика и самоделни капани
netinfo