Гръмнаха стръвница край Брезе
Гръмнаха стръвница край Брезе / ThinkStock/Getty Images

Снощи бе застреляна мечката, която тормозеше жителите на девинските села Беден и Брезе, научи Дарик. Информацията бе потвърдена от директорът на ДЛС „Извора“ – Девин инж. Стоян Сарийски. Стръвницата е гръмната от ловният водач на стопанството Иван Драгнев, който успял да е издебне в 02: 35 часа снощи и само с един изстрел в гърдите е повалил на земята. „В момента мечката е в разпореждане на стопанството. Така наречените трофеи й – черепът и кожата и остават в стопанството, ако е годно месото ще се консумира“, коментира инж. Сариев.

Мечката е мъжки екземпляр и на над 21 – години, като тежи около 250 кг. Тя направи доста пакости в района на двете села, като има пострадали десетки животни. При един от набезите те и пострада 69-годишният овчар Румен Буков, който бе повален от хищника на метри от дома му. От стопанството в Девин са категорични, че е застреляна правилната мечка и нямат съмнения в тази посока.

Мечката е дебната повече от месец, като през този период са организирани десетки хайки и захранвания в района на двете села. Разрешителното за отстрел бе издадено на 24 септември, като веднага след това служители на Държавно ловно стопанство „Извора” организираха хайки за умъртвяването на стръвницата.