/ iStock/Getty Images
Фалшил сигнал за коронавирус в карловското село Розино стресна здравните власти в Пловдивско. Повече от 4 часа екип на спешна помощ, РЗИ и Карловската болница  бяха разигравани заради "експеримент" на роми Розино, които съобщили, че техен съсед е със съмнение за COVID-19, научи DarikNews.

Заради коронавируса Административният съд в Пловдив спира заседанията си за месец

Всъщност пациентът страдал от хроничен бронхит, а през последните дни той се обострил, като човекът направил и пневмония. След сигнала на място в ромската махала на Розино е бил изпратен спешен екип със защитно облекло, маски и специален режим. Медиците откарали човека в инфекциозното отделение на Карловската болница, където той бил прегледан от лекар-инфекционист.

След прегледа обаче се разбрало, че човекът няма симптоми на COVID-19. Въпреки това проби от него и другия пациент са изпратени за изследване в лаборатория.

Две жени със съмнения за коронавирус в Инфекциозна клиника в Пловдив

От РЗИ съобщиха за DarikNews, че здравен медиатор е препоръчал мъжът да бъде приет в отделението. На място бил изпратен и служител от здравната инспекция, който да се запознае със случая. Оказало се, че това най-вероятно е опит ромите да се възползват от безплатното лечение като спешни случаи, тъй като нямат осигуровки. 

Според здравния медиатор към кметството на село Розино Румен Караджов, в 12.30 ч. вчера му се обадила жена, която казала, че е роднина на болния човек. Тя обяснила, че той имал температура, не можел да се движи и кашлял и казала, че има вероятност болният да е прихванал новия вирус, тъй като имал контакт с чужд гражданин. Затова Караджов се обадил в РЗИ за съвет. Оттам го посъветвали да подаде сигнал на телефон 112, откъдето пък му казали да чака спешен екип. Караджов отвел екипа на адреса, а след преглед медиците откарали човека в Карловската болница. Медиаторът допълни, че е обяснил, че джипито на пациента е закрило практиката си и на практика той няма личен лекар. В крайна сметка обаче се оказало, че човекът е с друго белодробно заболяване. "Всичко това е мое задължение, за да не се създава напрежение", коментира Румен Караджов пред DarikNews.

По данни на областния кризисен щаб за борба с разпространението на болестта в момента инфекциозното отделение на МБАЛ "Киро Попов" в Карлово разполага с 10 легла, които са отделени за лечение на пациенти с COVID-19. 

Лекар: Човек с добра имунна система може да не разбере, че има коронавирус (ВИДЕО)

От РЗИ изразиха притеснение от ситуацията. 

В момента в Пловдив все още се чакат резултатите от пробите на приетите в Инфекциозна клиника на УМБАЛ "Св. Георги" в понеделник следобед с грипоподобни симптоми две жени, завърнали се от Италия преди месец.

Вчера следобед също е постъпил пациент с такива симптоми, проба от него е изпратена в лабораторията в Стара Загора за изследване, съобщиха от университетската болница.