До седмица  казват дали елповреда е причинила пожара във влака край Прослав
До седмица казват дали елповреда е причинила пожара във влака край Прослав / netinfo
Причината за пожара във влака Пловдив – София, при който на 21 юли след гара Прослав изгоряха 2 пътнически вагона, не е свързана с наличие на взривни вещества. Това е безспорно доказано от приключилата химеческа експертиза, съобщи говорителят на прокуратурата в Пловдив Пенка Богданова. До седмица ще бъде готова и рентгено-структурния анализ на кабелите от електрическата мрежа в композицията, който вероятно ще хвърли повече яснота върху причините за пожара, който тръгна от ел. табло.

Делото, което се води срещу неизвестен извършител, е взето под специален надзор в Районна прокуратура и се наблюдава от Окръжната и Апелативната прокуратури. До момента са разпитани деветима свидетели – машинистът, помощникът му, началник – влакът и кондуктора, както и петима пътници.
Предстои назначаването и на комплексна пожаро-техническа експертиза , която ще бъде възложена на специализирания институт по пожарна безопасност в София. Все още не са готови заключенията за годността на иззетите пожарогасители, за които от БДЖ твърдяха, че са били изправни, но пътниците опонираха, че поне един от тях не е работел.

Междувременно стана ясно, че Районната прокуратура в Асеновград е започнала дознание срещу неизвестен извършител за палеж по непредпазливост заради вчерашния пожар в завод "Химик", при който близо 11 часа горяха 200 тона полиетиленов отпадък в открит неохраняем склад на предприятието.