Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия са в програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се проведе днес в града под тепетата. Програмата започва в залата за срещи Central Events на Главната с приветствие от Областна администрация-Пловдив.
Експерти от Slow Food International ще представят Earth Markets – моделът за фермерски пазари на Slow Food или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на Slow Food – Албания.
"От бавно хранене към бавен туризъм" е темата на презентацията на Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.
В 11.00 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. "Какво влагаме в понятието "домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите, са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food-Пловдив.
По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще участват домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат прредставени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова.
Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи. Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни са предвидени да продължат от 12.00 до 19.00 часа. Събитието е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.
Експерти от Slow Food International ще представят Earth Markets – моделът за фермерски пазари на Slow Food или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на Slow Food – Албания.
"От бавно хранене към бавен туризъм" е темата на презентацията на Велизар Петров, изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.
В 11.00 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. "Какво влагаме в понятието "домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите, са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food-Пловдив.
По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще участват домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат прредставени деликатесите Цалапишки бабек, Старожелезарски старец, традиционно пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкуснотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова.
Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи. Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни са предвидени да продължат от 12.00 до 19.00 часа. Събитието е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.