/ Дарик Пловдив
Журналистите от Дарик и ПловдивПрес Искра Койчева и Ваня Драганова печелят делото срещу отказа на Община Пловдив да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“.  

До месец ще стане ясно заплатите на шефовете на „Пловдив 2019" публични или лични са

До тук се стигна след като двете журналистки обжалваха отказа на местната управа да оповести месечните възнаграждения на артистичния и изпълнителния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев.

Отказът на Общината да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ влиза в съда

Според отговора на администрацията на подаденото заявление, по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), възнагражденията им не били публична, а лична информация.

„Исканата информация безспорно е обществена, тъй като е свързана с разходването на средства от общинския бюджет и не представлява защитени лични данни. Повече от половината от приходите на общинската фондация за предходната бюджетна година се финансират от общинския бюджет.

На извънредна сесия - искат отчет за похарчените пари от "Пловдив 2019" и оставката на арт директора на фондацията

В случая е налице надделяващ обществен интерес от разкриването на исканата информация, още повече че в обществото има широк дебат как фондацията харчи средствата в бюджета си и затова всички нейни разходи трябва да са публични. 

Фондацията е натоварена с отговорната задача да работи за реализацията на проекта “Пловдив Европейска столица на културата 2019”, който излиза далеч извън рамките на града и на страната и е единствен за България“, заяви на първото и единствено заседание по делото адвокат Александър Кашъмов - юрист в правния екип на Програмата за достъп до информация, представляващ Искра Койчева от Дарик радио.

1560 лв. е заплатата на арт директора на "Пловдив 2019", фондацията не плащала на водещите международни медии

„Общественият интерес в случая надделява, защото дейността на фондацията, работеща по проекта ЕСК, е от национално и европейско значение“, коментира тогава и адвокат Елена Гунчева, представляващ ПловдивПрес.

Общинската юристка Доника Костова, която представляваше местната управа в съдебната зала, даже не знаеше, че жалбите на двете медии са обединени в едно дело. Тя оспори и двете искания като неоснователни с мотива, че артистичният и изпълнителният директор на фондацията сами са съобщили заплатите си.

"Това обаче не отменя задължението на Община Пловдив да даде официална информация по казуса", коментираха и Александър Кашъмов, и Елена Гунчева.

Светлана Куюмджиева: Няма да присъствам на извънредната сесия на ОбС, всичко е един пълен абсурд

Припомням, че в деня на получаването на отговора от Община Пловдив на подаденото заявление, на извънредна сесия на Общинския съвет на града на тепетата, очевидно под напрежението от скандалите около "Пловдив 2019", свързани с обвинения за непрозрачност при разходването на публичните средства от фондацията, Кирил Велчев сам обяви своята заплата, възлизаща на 1500 лева.

ОбС заседава извънредно, искат пълен отчет от "Пловдив 2019" и оставката на Куюмджиева

Веднага след публикуването на материала на Дарик „Заплатата на арт директора на „Пловдив 2019“ забулена в тайнственост - била лична, а не публична информация“, в интервю за медията пък самата Светлана Куюмджиева съобщи, че получава същата сума всеки месец.

Днес магистратите от Административния съд счетоха, че двамата директори на „Пловдив 2019“ са задължени субекти по смисъла на ЗДОИ и в този смисъл исканата информация е обществена.

Съветници: Фондация "Пловдив 2019 не е "бащиния", всяка стотинка трябва да е публична

Според съда, тя дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на ръководителите на фондацията, както и че е налице надделяващ обществен интерес относно повишаване на прозрачността и отчетността на организацията

Решението на съда е окончателно.