/ Дарик Пловдив
Заплати Пловдив 2019
101845
Заплати Пловдив 2019
  • Заплати Пловдив 2019
До месец Административният съд в Пловдив ще се прознесе по отказа на Община Пловдив да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“.

Отказът на Общината да съобщи заплатите на шефовете на „Пловдив 2019“ влиза в съда

До тук се стигна след обжалването на отказа на местната управа да оповести месечните възнаграждения на артистичния и изпълнителния директор на общинската фондация Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев.

Според отговора на администрацията на подаденото заявление от Дарик и от ПловдивПрес по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), възнагражденията им не били публична, а лична информация.

1560 лв. е заплатата на арт директора на "Пловдив 2019", фондацията не плащала на водещите международни медии

„Исканата информация безспорно е обществена, тъй като е свързана с разходването на средства от общинския бюджет и не представлява защитени лични данни. Освен това, тя касае разходването на изцяло бюджетни средства.

Повече от половината от приходите на общинската фондация за предходната бюджетна година се финансират от общинския бюджет. В случая е налице надделяващ обществен интерес от разкриването на исканата информация, още повече че в обществото има широк дебат как фондацията харчи средствата в бюджета си и затова всички нейни разходи трябва да са публични.

Заплатата на арт директора на „Пловдив 2019“ забулена в тайнственост - била лична, а не публична информация

Фондацията е натоварена с отговорната задача да работи за реализацията на проекта “Пловдив Европейска столица на културата 2019”, който излиза далеч извън рамките на града и на страната и е единствен за България“, заяви адвокат Александър Кашъмов- юрист в правния екип на Програмата за достъп до информация, представляващ Искра Койчева от Дарик радио.

„Общественият интерес в случая надделява, защото дейността на фондацията, работеща по проекта ЕСК, е от национално и европейско значение“, коментира и адвокат Елена Гунчева, представляващ ПловдивПрес.

Общинската юристка Доника Костова, която представляваше местната управа в съдебната зала, даже не знаеше, че жалбите на двете медии са обединени в едно дело. Тя оспори и двете искания като неоснователни с мотива, че артистичният и изпълнителният директор на фондацията сами са съобщили заплатите си. "Това обаче не отменя задължението на Община Пловдив да даде официална информация по казуса", коментираха и Александър Кашъмов, и Елена Гунчева.

Светлана Куюмджиева: Няма да присъствам на извънредната сесия на ОбС, всичко е един пълен абсурд

Припомням, че в деня на получаването на отговора от Община Пловдив на подаденото заявление, на извънредна сесия на Общинския съвет на града на тепетата, очевидно под напрежението от скандалите около "Пловдив 2019", свързани с обвинения за непрозрачност при разходването на публичните средства от фондацията, Кирил Велчев сам обяви своята заплата, възлизаща на 1500 лева-

Веднага след публикуването на материала на Дарик „Заплатата на арт директора на „Пловдив 2019“ забулена в тайнственост - била лична, а не публична информация“, в интервю за медията пък самата Светлана Куюмджиева съобщи, че получава същата сума всеки месец.

Чуйте повече в звуковия файл: