пожар Шишманци
пожар Шишманци / netinfo
Глоба до 20 000 лева за фирмата, стопанисваща цеха за отпадъци, който се запали
Частично бедствено положение в Шишманци
93801
Частично бедствено положение в Шишманци
  • Частично бедствено положение в Шишманци
Частично бедствено положение е обявено в село Шишманци заради пожара, който възникна в петък сутринта в цеха за събиране на пластмасови отпадъци, разположен на територията на бившия завод за стоманолеене. 
 
Категорично заявявам, че за момента реална пряка опасност за населението няма, но за спокойствието на жителите на Шишманци и околните села по мое настояване, мобилна група на екоинспекцията и Регионална лаборатория – Пловдив към Изпълнителната агенция по околна среда ежедневно измерва качеството на въздуха в с. Шишманци до отменяне на частичното бедствено положение", заяви Павел Гуджеров.

Шишманци обгазено, заради пожара в цеха за отпадаци
 
От своя страна директорът на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев съобщи, че фирма "Мишевски“, стопанисваща склада, където възникна пожара, ще бъде глобена за нарушения в отчетната дейност. Финансовите санкции варират от 2 до 20 000 лева, поясни той.
 
По думите му, последните данни, измерващи атмосферния въздух по 26 показателя, са в рамките на нормалното.

Пловдивската екоинспекция: Живеещите в района на Шишманци да не излизат навън (СНИМКИ/ВИДЕО)
 
Превантивните препоръките от РИОСВ към хората са да се избягват дейности на открито и да се затварят прозорците на жилищата в населените места на югозапад от пожара. Излагането по-продължително време на този пушек, макар и с малки вредни концентрации в него, може да има недобър здравен ефект върху хората.
 
Три противопожарни екипа продължават гасенето на пожара в цеха за пластмасови отпадъци на Екозавода край село Шишманци. Активният огън е потушен, но огромната маса пластмаса на площ около 6 дка продължава да тлее, затова пожарникарите обливат с вода.  В процес на изясняване са причините за избухването на огъня. Все още няма официално становище от разследващите органи.

Няма превишения на нормите на въздуха край Шишманци
 
Очаква се бедственото положение да остане до пълното овладяване на пожара и стойностите на циановодород във въздуха да паднат близо до нулата.