Ценева срещу Кузов за заместник-омбудсман
Ценева срещу Кузов за заместник-омбудсман / netinfo
Заместник на първия омбудсман на Пловдив – Юлия Юрдекова, ще избират на днешната си сесия общинските съветници. Кандидатурите са на юристката на Областния управител Наташа Ценева, която е подкрепяна от ГЕРБ и БСП, и на бившия управител на “Градски транспорт” Николай Кузов, за който се очаква да гласуват “Атака” и ВМРО.

Персоналният избор ще зависи от вота за промяна в Правилника за организацията и дейността на обществения посредник. Тя трябва да определи дали самият омбудсман ще посочи подгласника си и той само ще бъде утвърден от Общинския съвет или целият избор ще остане в ръцете на съветниците. Управляващата коалиция на ГЕРБ, ВМРО и Атака и тук ще гласува разнопосочно, установи проучване на Дарик. Ако се стигне до решение Юлия Юрдекова сама да определи заместника си, както искат ВМРО и Атака, това ще бъде лансирания от хората на Волен Сидеров ексуправител на “Градски транспорт” Николай Кузов. Според Спас Гърневски от ДСБ, постът вице-омбудсман се създава, за да се върне на Атака подкрепата им за кандидатурата на Юрдекова преди 2 седмици. В противен случай по-големи шансове ще има фаворитката на ГЕРБ Наташа Ценева.

Общинският съвет ще се произнесе на днешната си сесия и по управленската програма за мандата на кмета Славчо Атанасов, която по закон трябваше да бъде внесена за одобрение още до 8 февруари. От групата на левицата няма да подкрепят програмата. Тя е пределно обща и подходяща за още десетки градове и села, но не отразява специфичните проблеми и потребности на Пловдив, коментира Николай Радев от БСП.