БСП решава как да влезе във  властта
БСП решава как да влезе във властта / netinfo
За намаляване на заместник кметовете от 6-ма на 4-ма ще настоява БСП при преговорите с ВМРО за влизане в управлението на Пловдив, съобщи председателят на групата съветници Николай Радев. Според червените това трябва да стане за сметка на увеличаване на правомощията на шефовете на дирекции. Те обаче са скептични, че кметът ще приме този вариант.

Под каква форма БСП ще влезе в управлението ще решава тази нощ на свое заседание Пленумът на Градския съвет на партията. Това може да стане чрез подписване на коалиционно споразумение или на меморандум за основните приоритети на управлението, каза Радев. Той подчерта, че решението ще бъде взето, не на база на разпределение на постове, а на ясно разписани управленски действия.

„Няма да се съгласим на парцелиране на управлението по ресори и да бъдем коалиционен партньор, който да обира само негативите”, коментира пред Дарик радио Николай Радев. Той не изключи и довечера партийният орган да реши, че няма да влиза във властта, въпреки че червените подкрепиха свалянето на Йордан Кюмюрджиев / ГЕРБ / от поста председател на Общински съвет Пловдив и смяната му с Илко Илиев / от ВМРО /.

Радев призна, че кметът Славчо Атанасов е предложил две заместник кметски места на БСП при неофициалните сондажи до момента. Източници от левицата съобщиха, че продължават опитите бившият общински съветник Александър Константинов да бъде склонен да стане заместник кмет по стопанската политика, въпреки категоричния му отказ да напусне директорските бордове на панаира и още две частни дружества.

БСП вероятно ще получи и мястото на заместник кмет по европейските политики, от което оставка преди няколко дни подаде Марта Божикова. За председател на надзорния съвет на Агенцията за приватизация, в който до момента БСП няма представител се спряга Николай Радев. Левицата ще настоява още новият изпълнителен директор на агенцията да бъде посочен от нея или от ВМРО, а не отново от СДС, чиито заместник председател е настоящият титуляр Чавдар Марев.