Благотворителен търг за хора с редки болести
Благотворителен търг за хора с редки болести / netinfo
С търг на картини от известни пловдивски художници и с дарения идния вторник ще бъдат събрани средства за подпомагане на хора с редки болести.

На благотворителната проява в 3-та палата на Панаира ще бъдат предложени творби на Енчо Пиронков, Васил Стоев, Атанас Хранов, Недко Итинов, Матей Матеев, Вихра Григорова, доц. Владимир Генадиев, Ангел Герджиков и други. Колекцията е подбрана от галеристките Ваня Атанасова и Красимира Алексиева. Концерт от Коледни песни ще изнесат Девическа хорова формация „Евмолпея” и млади таланти от Музикалното училище.

Набраните средства ще бъдат дарени на Националния алианс на хората с редки болести за подомагане на пациентската им организация и на единствения в Източна Европа Информационния център за редки болести.

В съвместната инициатива под мотото „Подай ръка, заедно можем да помогнем!”, обединяват усилия Градският съвет на БСП, общинските съветници от Коалиция за Пловдив, Информационният център за редки болести и Националният алианс на хора с редки болести. Благотворителната вечер се провежда със съдействието на депутата Захари Георгиев, областния управител Тодор Петков и почетния консул на Руската федерация в Пловдив Георги Гергов.

От редки болести страдат 5 на всеки 10000 души в ЕС. Над 25% от засегнатите чакат от 5 до 30 г. за поставянето на точна диагноза, а фармацевтичната индустрия няма икономически интерес от разработването на медикаменти за единични случаи. Сумата за лечение на такъв пациент надхвърля 100 000 евро годишно, които не могат да се поемат от Здравната каса или фондове.