Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската болница
Безплатни прегледи за туберкулоза в смолянската болница / sxc.hu

Седмица на отворените врати за безплатни прегледи за туберкулоза организира смолянската МБАЛ „Д-р Братан Шукеров". Поканата е за всички желаещи, независимо от здравноосигурителния им статус. Прегледите ще се извършват всеки ден до петък от специализирания екип към болницата във времето от 08,00 до 15,30 часа . Кабинетът се намира на III етаж над Инфекционно отделение на основната сграда.

Тази година кампанията за отбелязване на световния ден ще премине под мотото „Призвани сме да победим туберколозата за нас и нашите деца". Целта е да се повиши обществената информираност за заболяването, да се подобри здравната профилактика, както и да се популяризира здравословният начин на живот.

От 1996 г. с решение на Световната здравна организация 24 март е обявен за Световен ден за борба с туберколозата. На този ден през 1882 г. немският микробиолог Роберт Кох открива причинителя на заболяването - туберколозния микробактерий, наречен на негово име. Въпреки усилията, туберколозата продължава да бъде глобална опасност. Всяка година по света умират приблизително три милиона от най-тежко засегнатите пациенти.