МВР полиция
МВР полиция / БГНЕС
Служители на пожарната и полицията в Пловдив излязоха на протест без да спират работата си с искане за реформи и увеличение на бюджета на МВР.

Настояваме за индексация на работните заплати с 10 процента, което дори е по-малко от натрупаната инфлация, каза пред журналисти Красен Властанов, председател на синдикално дружество на пожарникарите към МВР в града. По думите му задачите, които са заложени в министерството, са в много различни перспективи и заложените средства за него не са достатъчни.

В дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" имаме крещяща нужда за категоризация на службите, отбеляза Властанов.  По думите му трябва да бъде направен задълбочен анализ и там, където има намаляване или увеличение на броя на населението, щатът да се преразпредели. Доволни сме, че на първо четене са одобрени нужните 200 щата за цялата страна, за което ще са необходими седем милиона лева, допълни Властанов.

Ако не бъдем чути ще се наложи да излезем на национален протест, но инструментите за това са силно ограничени, защото полицаите и пожарникарите не могат, а и не искат да си оставят работата, посочи Доньо Янчев, председател на синдикално дружество на полицаите към МВР в Пловдив. По думите му полицаите нямат реална перспектива за кариерно развитие, нямат яснота за бъдещето. Г-н Василев беше споменал, че не се дават пари на нереформирани структури и ще го изненадаме, че и ние искаме реформа, каза Янчев. Той посочи, че част от нормативната база има нужда от сериозно преразглеждане като наредбите, които регулират кариерното израстване, процедурата по назначаване, оценката на специфичната служебна дейност.

Служители на пожарната излязоха да протестират на работните си места в Първа, Втора, Трета и Четвърта служба в Пловдив, Първомай, Стамболийски, Раковски, Стамболийски и Карлово.

Министерството на вътрешните работи (МВР) са получили 20% увеличение на заплатите през миналата година, така че тази година няма да получат увеличение на заплатите. Това заяви вчера министърът на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет, на който съобщи, че кабинетът е одобрил проекта на Закон за държавен бюджет за 2023 година.
Ирина Шопова/БТА