/ болница Селена

Две бебета-герои, родили се под 1 килограм и прекарали месеци в интензивно неонатологично отделение на пловдивската АГ болница „Селена“, бяха изписани при семействата си.

Неинвазивната и апаратната вентилация - изключително важни за недоносените бебета

Юлия Хумчева е един от най-малките пациенти на отделението - тя е родена с тегло 650 грама. Владимир Джинов се ражда след спешно секцио с тегло 950 грама и диагноза вродена пневмония и перикарден излив. Юлия е първото бебе, на което е приложено лечение, осигуряващо адекватно дишане без инванзивни методики както преди.

Месеците болничен престой не прекъсват връзката между децата и техните семейства. Родителите имат ежедневен достъп до своите деца в интензивното отделение. По време на престоя се осигурява кенгуру грижа - метод, известен още като „кожа до кожа“, който запазва близката връзка между родителя и детето и помага на недоносеното по-бързо да излезе от критично състояние.

Във Варна се роди бебе с тегло 570 грама

Няколко дни преди изписването майките заедно със своите деца пребивават в семейна стая. Близката връзка понижава нивото на стрес и дава възможност на майките наравно с медицинския персонал да участват в отглеждането им.

Това са част от начините, които гарантират по-добра прогноза от проведеното лечение. В отделението се прилагат и множество други иновативни подходи и методи за лечение.

Пример за това е музикалната терапия и съпътстващия я уред, който следи за нивото на шума в отделение, тъй като малките пациенти се нуждаят от тишина и спокойствие. Също и специалните октоподи-играчки, пипалата на които наподобяват майчината длан.

Те се взимат от майката за определен период от време и след това се връщат при детето. По този начин връзката „мама-бебе“ се запазва близка и детето постоянно усеща познатия аромат на мама. Всичко това е от съществено значение за правилното развитие на недоносеното и за по-бързото му възстановяване и изписване.

Гери Малкоданска за тежкото раждане и живота на недоносените деца у нас (ВИДЕО)

Юлия и Владимир са едни от многото малки пациенти, които преминават всяка година през едно от най-големите неонатологични отделения в страната ни. След проведеното лечение и двамата бяха изписани - Юлия с тегло 2100 грама, а Владимир - 2060 грама, в добро състояние.

За изминалата 2018 година над 250 бебета са преминали през неонатологията на най-голямата специализирана АГ болница в Южна България „Селена“, а за тази година само до момента този брой е 70.

Пациентите са под постоянни грижи на тесни специалисти - детски кардиолози, хирурзи, имунолози, невролози, гастроентеролози и други.