Базата в Нареченски бани става общинска
Базата в Нареченски бани става общинска / снимка: journey.bg/архив

Община Асеновград си връща собствеността върху балнеокомплекса в с. Нареченски бани след решение на Общинския съвет. С пълно мнозинство на извънредна сесия в понеделник съветниците гласуваха предложението на кмета на общината д-р Емил Караиванов базата в курортното селище да бъде прехвърлена безвъзмездно от държавата на общината. Комплексът включва инхалационна площадка с 20 декара обществен парк,  балнеолечебница с курортна поликлиника и водопитеен павилион в центъра на селището и административна сграда.

Имотите са публична държавна собственост, но на практика са занемарени повече от 20 години. Целта на общината е да ги развива, като кандидатства с проекти пред ЕС, съобщи за Дарик председателят на ОбС в Асеновград д-р Светослав Шуманов.

Преди месец министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева посети общината и разгледа базата в Нареченски бани, която се води в актива на „Специализирани болници за рехабилитация“ ЕАД към МЗ, но не се ползва.  Лековитата вода изтича неоползотворена, а сградите се рушат.

„Базата може да се обнови, а паркът да се облагороди с евросредства. В Нареченски бани няма поминък и туризмът е единствената алтернатива за местните хора. Общината няма да продава или подарява базата, а ще я развива по най-добрия начин“, категоричен бе д-р Шуманов.