Ашим Асан: И от РЗС бъркат в хазната с лопати и тенджери
Ашим Асан: И от РЗС бъркат в хазната с лопати и тенджери / снимка: Кирил Кирилов
Ашим Асан: И от РЗС бъркат в хазната с лопати и тенджери
25894
Ашим Асан: И от РЗС бъркат в хазната с лопати и тенджери
  • Ашим Асан: И от РЗС бъркат в хазната с лопати и тенджери

В кражба на стотици милиони левове обвини председателят на фондация „Прав път" Ашим Асан партиите РЗС и ДСБ и в частност депутатите Димитър Абаджиев и Иван Костов. По думите му определени хора са се облагодетелствали посредством Агенцията за чуждестранна помощ, като са внасяли стоки от Турция без да плащат митническа такса и ДДС. Като пример Ашим Асан посочи внос на 1500 тона кафе, което уж било за нуждите на мюфтийството, а всъщност стоката била предназначена за частно лице. Председателят на фондацията за български граждани от турски произход твърди още, че 164 ТИР-а с килими и одеала са внесени през пловдивската митница, без да бъдат обмитявани, защото също били за мюфтийството. Лидерът увери, че разполага с документи и механизми за доказване на измамите.

Ашим Асан беше категоричен, че схемата с източването на ДДС, мито и други такси е започнала да действа още през 1997 г., когато се е родила „икономическата любов" между „комбинатора" Иван Костов и Ахмед Доган. Впоследствие те станали политически врагове, но „разлюбването" било невъзможно, защото били обвързани с тъмните сделки. В търговските кръгове бил въвлечен и бившият син депутат Димитър Абаджиев, който наскоро напусна и РЗС. Виждате, че и от РЗС има хора, които са бъркали с лопати и тенджери в държавната хазна, каза Асан. Той намекна и за Гюрсел Алиев, който бил най-приближен на Ахмед Доган в Пловдив и който от човек от ниската класа, се издигнал до мултимилионер. /Чуйте повече от прикачения звуков файл./

Нашата фондация ще проведе срещи с министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефа на Агенция „Митници" Ваньо Танов, съобщи Асан. Той обяви, че ще сезира и комисията „Кушлев" и ще поиска възбрана и конфискация на имотите на участниците в престъпната схема. Към момента няма да казвам повече имена, защото хотелите и палатите ще бъдат прехвърлени на други лица и МВР няма да може да си свърши работата, каза още Ашим Асан.   

Според председателя на фондация „Прав път" източници на документите и разкритията, с които организацията разполага, са негови приближени, служители в мюфтийството и митницата в Пловдив.