75 екипа на EVN в готовност да реагират при аварии
75 екипа на EVN в готовност да реагират при аварии / dariknews.bg/архив

Общо 75 дежурни екипа на EVN България са в готовност да реагират при необходимост от отстраняване на евентуални аварии. Дружеството има възможност за включване на допълнителен брой сътрудници и техника при извънредни ситуации, както и да активира специален кризисен щаб, казват от електроснабдителната компания.

Заради неблагоприятните метеорологични прогнози през следващите няколко дни EVN България предприе допълнителни организационни мерки за реакция в случай на нарушено от лошото време електрозахранване в Югоизточна България. Основните рискове са за комбинация от вятър и дъжд, преминаващ в сняг в условията на променящи се температури, водещи до обледенявания на електропроводи.

Увеличен е броя на дежурните сътрудници по места, проверени са аварийния резерв и автомобилите. Мобилните генератори и специалната механизация също са в изправност и готовност:  моторни шейни, автовишки, АТВ и рактраци, кабелни лаборатории и  екипировка. Инспекции се провеждат и на телемеханиката и радиостанциите, които са изключително полезни като автономна връзка с аварийните екипи при продължително отпадне на мобилните комуникации. Като част от подготовката е и допълнителен инструктаж на аварийните екипи за работа при лоши метеорологични условия и контакт с рамкови фирми за завишаване на готовността им за реакция при необходимост. Информация се поддържа с местната и централната власт и съответните служби и звена.

Дежурните екипи поддържат връзка с денонощно функциониращите два специализирани диспечерски центъра на EVN България за управление на електроразпределителната мрежа, откъдето се осъществява текущ контрол и мониторинг на съоръженията.

В случай на прекъсване на снабдяването клиентите могат да сигнализират на специализираната денонощна линия за повреди 0700 1 0007. Там може да се получи и информация за вече известни аварии, допълниха от EVN.