КАТ Пловдив
КАТ Пловдив / Дарик, архив
КАТ Пловдив
95611
КАТ Пловдив
  • КАТ Пловдив

В темата на Дарик днес разговаряме с началника на група пътна полиция КАТ Пловдив – старши инспектор Дамян Велчев.

От началото на годината до 6 декември на територията на Пловдив и областта са станали 842 тежки ПТП-я, при които са загинали 51 лица и са ранени 1083. В сравнение със същия период на миналата година се отчита намаление на броя на тежките катастрофи и на ранените с по 151, а на загиналите - с 20, съобщи данните от т.н. черна статистика  инспектор  Велчев.

По думите му, сектор "Пътна полиция" Пловдив има няколко варианта да влияе на трафика в града. Единият е чрез съвместна комуникация с общинското предприятие "Контрол на транспорта", която се изразява в подаване на данни от страна на дежурните пътни полицаи към Центъра за управление на трафика за регулиране на червения и зелен сигнал на светофарите за осигуряване на зелена вълна по основните булеварди на града под тепетата
 
Вторият начин е т.н ръчно подпомагане на движението на местата, където се образуват големи задръствания. Третият аспект е чрез дисциплиниране на водачите и отпушване на движението при настъпило пътно транспортно произшествие на пътя, уточни началникът на група пътна полиция КАТ Пловдив.
 
„Така се опитваме адекватно и бързо да влияем на задръстванията“, обобщи Дамян Велчев.
 
По думите му, натовареният трафик в града от последните години се определя на база няколко аспекта. Един от тях е разположението на Пловдив от двете страни на река и наличието на мостове, които свързват двете части на града. За намаляване на трафика в града от "Пътна полиция" препоръчват използването на алтернативни форми на придвижване като велосипеди и обществения транспорт. 

"Пътна полиция" Пловдив разполага общо с 6 камери. Две от тях са стационарни-едната е разположена в района на 118 км на АМ "Тракия", а втората на един от най-натоварените пътища в България Пловдив - Асеновград.  

Останалите 4 камери са мобилни и се разполагат на определени места след извършване на анализ на извършените нарушения на скоростта. Две от тях са снабдени с инфрачервени филтър за заснемане на нарушения в тъмната част на денонощието и се използват много активно, съобщи още старши инспектор Дамян Велчев.

Още чуйте в аудиото