4 села ще обработват боклука си безплатно в екозавода край Шишманци
4 села ще обработват боклука си безплатно в екозавода край Шишманци / снимка : Виктор Кадири /

Селата Белозем, Шишманци, Чалъково и Болярино ще преработват безплатно боклука си в екозавода край Шишманци. Това стана ясно днес след среща между кмета на Пловдив Славчо Атанасов, собственика на екозавода Николай Гигов и председателя на Общинския съвет в Раковски Младен Шишков.

Те са обсъждали исканите от Община Раковски компенсации, които включваха Раковски да преработва боклука на половин цена и 5 млн. лв. за инфраструктурен ремонт. Вместо да намаляваме наполовина цената за преработка в цялата  община, решихме да преработваме напълно безплатно боклука на 4 от селата в нея, заяви Гигов. Той уточни, че това ще стане за сметка на печалбата на предприятието, а не за сметка на други общини.

 Атанасов и Гигов ще се срещнат другата седмица с премиера Бойко Борисов, за да лобират пред държавата да отпусне на Раковски исканите 5 милиона, тъй като няма законов механизъм, който да позволява Община Пловдив да прехвърля пари на Раковски. Кметът на Пловдив се ангажира още днес да изпрати писмо до Борисов в подкрепа на исканията на Раковски.

Управителят на консорциума "Екологичен завод" Владислава Георгиева пък обеща безплатни профилактични прегледи за работниците и жителите на селата, които се намират в района на екозавода.

Те ще се извършват веднъж годишно и по този начин се надяваме да успокоим хората относно тяхната безопасност, допълни Георгиева. Освен това ще бъдат разкрити още 60 работни места в екозавода в допълнение към 120-те, които са в момента.

Въпреки постигнатите договорки, председателят на Общинския съвет в Раковски Младен Шишков подчерта, че все още не е отпаднала опасността от протести, тъй като не е сигурно, че ще бъде постигната договорка и за парите.