3D скенери ще заснемат културно-историческото наследство на Пловдив
3D скенери ще заснемат културно-историческото наследство на Пловдив / снимка : Виктор Кадири/ Дарик радио Пловдив/ архив

Два 3D скенера ще дигитализират културно-историческото наследство на град Пловдив, съобщи кметът Иван Тотев. Те са част от част от проекта на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство за 740 хил. евро, по който ще бъдат заснети 50 хил. обекта в града.

Стойността им е 200 хил. евро и ще бъдат разположни съответно в библиотека „Иван Вазов“ и в общинска сграда на ул. „Цанко Лавренов“ № 10.

„Скенерът в библиотеката ще заснема редки и стари документи и ценни книги, а с другият ще можем да снимаме сгради и артефакти“, обясни и ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов.

„Целта ни е да продължим да дигитализираме културно-историческото наследство на града и след приключване на проекта, който е за 13 месеца“, допълни той.

 

По думите му само в Археологическия музей има над 300 хил. артефакта, но експонираните са само 2-3 хил. и целта на проекта е да покаже точно тези неща, които не могат да бъдат изложени постоянно.