30-милионният заем е факт, БСП и Дани Каназирева излязоха преди гласуването
30-милионният заем е факт, БСП и Дани Каназирева излязоха преди гласуването / dariknews.bg/архив

С 31 гласа "за" и 7 "против" пловдивските общински съветници решиха да изтеглят 30-милионния заем за ремонт на градски улици. Бурните дебати продължиха над 2 часа, докато не бе гласувано предложение за тяхното прекратяване. Точно преди самото гласуване съветниците от БСП демонстративно напуснаха залата, с изключение на Тодор Кръстев, който обаче даде негативен вот. Червените се оттеглиха след направено предложение от председателя на групата Николай Радев за провеждане на дебат по темата и оттегляне на точката, но то не бе прието.

Групата на Дани Каназирева в местния парламент „Обединение за Пловдив”, в което влизат Съюз за Пловдив, НИЕ и НДСВ, напусна залата още в началото на дебатите по гласуването на 30-милионния заем.

"Безмислено е участието ни в дискусията при положение, че отговорният за заема – кметът на Пловдив е в отпуск и не присъства в залата. Съветниците ще съжаляват, ако гласуват тегленето на заема най-късно след година", категорична бе Каназирева. "Децата ни ще плащат 60 млн. лв., а определени хора ще си вземат комисионните", допълни тя.

Според зам.-кмета Розалин Петков заемът е съгласуван с експерти на банката, от която ще бъде теглен и няма да утежни бюджета на града. Той ще се изплати за 10 години с 3-годишен гратисен период. Петков обаче не успя да обясни колко точно ще струва на Пловдив заемът.

Бившият кмет Славчо Атанасов бе категоричен отново, че тези 30 милиона ще доведат до фалит общината и поставят капан за следващия кмет. По негови разчети пловдивчани ще трябва да върнат общо 50 милиона лева според заложените параметри по заема.