театър
театър / netinfo
Две премиери на Пловдивския драматичен театър ще дадат началото на 21-ия Есенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“. Откриването на престижния форум е на 10 септември от 19.00 часа в голямата зала с „Вишнево сладко. По руска рецепта“, а на следващия ден от 19.30 ч. е спектакълът „Момчето от последния чин“ в Камерната зала.  Екипът на „Сцената“ и тази година обещава незабравими преживявания на ценителите на театралното изкуство, защото в продължение на две седмици под тепетата ще гостуват най-добрите заглавия от цяла България.. Ще имаме шанса да видим „Последното изкушение“ на режисьора Веселка Кунчева, представление на НТ „Иван Вазов“. Академичната трупа ще доведе и „Мнимия болен“.

Плевенският театър ще участва с номинирания за две награди Икар – „Цимбелин“ на Лилия Абаджиева. Друго забележително представление – „Саломе“ на театър „Българска армия“, ще даде възможност на публиката да се наслади на изключителния талант на режисьора Диана Добрева, която излиза на сцената и като актриса. Под тепетата пристига и най-добрият спектакъл на тазгодишните Аскеери – „Еквус“ на Младежкия театър.

Изключителната Меглена Каралабмова ще изиграе ролята, донесла й Аскеер тази година в спектакъла „Разговори с мама“ на Театър 199.
Ще ни гостуват Театър „София“, Столичният куклен театър, трупите на Хасковския и Сатиричния театри.

Фестивалът не изневерява на традицията и ще срещне пловдивската публика с бъдещите звезди на сцената – студентите от НАТФИЗ от класа на Ивайло Христов. Те ще представят своята „Комедия от грешки“.

„Сцена на кръстопът“ ще посрещне и трупите на Шекспировия театър от Великобритания, Академичния театър на Львов от Украйна и Държавния театър на Измир от Турция.

Фестивалните заглавия са 19, но екипът на форума подготвя и множество съпътстващи събития, които ще превърнат Пловдив в есенна театрална столица.

Партньори на престижния форум са домакините от Драматичен театър-Пловдив, община Пловдив и Министерство на културата.