Змия ухапа дете в двор на училище в Ловеч
Змия ухапа дете в двор на училище в Ловеч / prescentar.lovech

Змия ухапа вчера, 30 май, към 13.30 часа играещо момче в двора на най-голямото основно училище в Ловеч - „Васил Левски", което се намира в центъра на града. За инцидента информираха от пресцентъра на общинската администрация, след като кметът Минчо Казанджиев е разпоредил незабавно почистване на храстите наоколо.

Малчуганите били на занималня и играели на топчета. Едно топче паднало в дупка и когато второкласникът Александър Ачев бръкнал да го извади, го клъвнала подала се от дупката змия. Пръстчетата му изтръпнали и след намесата на преподавателя детето незабавно било закарано в Спешното отделение на ловешката болница. Оттам е преведено в детско отделение в сектора по токсикология. Веднага му е направен противозмийски серум, в момента върви реанимация, следят се и кръвните и други жизнени показатели.

По данни на лекари, прегледали Александър, на лявата му ръка има следа от ухапване от змия, но не може да се каже дали е пепелянка, каквито слухове вървят в училището. От разказа на пострадалото момче става ясно, че е пълзящо влечуго с люспи, без крака, което изключва възможността да е гущер.
Самият Алекс, който днес бе пуснат за кратко от болницата, за да си вземе свидетелството за завършен втори клас, сподели, че не го е страх отново да играе в двора на училището, че не му е зле, само вчера малко му прилошало. Той познавал добре животните, тъй като дядо му, който работи в зоопарка, често го водел със себе си там, а и на реката, където ловели змии с голи ръце. „Когато бръкнах да си взема топчето и змията се показа, видях в устата й яйце, тя май си помисли, че искам да й го отнема и затова ме ухапа" - по детски наивно разказа Алекс. Той днес бе героят в училището, съучениците му се радваха, но се и притесняваха за него. Те разказаха, че в класа му викали Мистър Състрадатален, защото винаги помагал на по-слабите от него. Второкласникът вече се чувства добре, болничното му лечение ще приключи утре, му казали лекарите.

След този инцидент, вчера кметът Минчо Казанджиев разпореди незабавно да бъдат почистени храстите около оградата на училището. Днес бе окосена тревата, а в понеделник - след изпълняване на всички законови процедури, ще започне рязането на храстите. Допълнително площите ще бъдат третирани с хлорна вар.

Според специалисти, змиите са се появили след разместване на земните пластове, вследствие на земетресението тези дни. Доказан случай на ухапване от пепелянка има на жител на село Александрово, положението е овладяно и пациентът е добре, съобщиха лекари.