За първи път автопоход на „Анонимни алкохолици спря в Плевен
За първи път автопоход на „Анонимни алкохолици спря в Плевен / dariknews.archive

Международен автопоход на групите „Анонимни алкохолици" в страната включи за първа година в маршрута си и Плевен. Участниците в автопохода пристигнаха в петък - 4 септември преди обед, като първа спирка в програмата им беше Клиниката по психиатрия към УМБАЛ „Д-р Георги Странски" в града. Гостите бяха посрещнати от представители на групата на анонимните алкохолици от Плевен, която съществува от около 3 години.

В клиниката участниците в автопохода се срещнаха с екипа от лекари и разговаряха с тях както за проблемите, свързани с алкохола, така и за начините за помощ на хора в подобна ситуация. Гостите посетиха и плевенския затвор, където проведоха срещи с психолози и лишени от свобода по същата тема.

В автопохода на групите „Анонимни алкохолици" участват представители на пет държави, като най-много са тези от Русия. Началото е дадено след среща в черноморското село Кранево на 28-30 август, след което пътуващите са преминали през Варна, Бургас, Стара Загора, София и Плевен.

Целта на инициативата е да се даде гласност на посланията на обществото на анонимните алкохолици, за да се помогне на хората с подобен проблем по места, които по света са организирани в около 130 000 групи.

„В момента в България броят на групите на анонимните алкохолици е около 19. Основно те са групирани в София, Стара Загора и Варна", сподели представител на групата на анонимните алкохолици в Плевен, която към момента наброява 5-6 души.

Групата се събира за срещи всяка събота в Католическата църква - на изхода от Плевен.

"Анонимни сме, за да предпазим близките и себе си от негативните реакции на обществото", споделят членове на плевенската група.

Телефонът за контакт с групата е 0889 398 581.