Взаимодействието между институциите обсъдиха в Басейнова дирекция
Взаимодействието между институциите обсъдиха в Басейнова дирекция / archiv.DarikNews

В Плевен се проведе семинар на тема "Подобряване на междуинституционалното сътрудничество в превенцията, разследването и разрешаването на случаи на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове".

Семинарът се проведе на 28 юни в сградата на Басейнова дирекция за управление на водите - Дунавски район, където експерти обсъдиха подобряването на взаимодействието между институциите в превенцията на бракониерство и незаконна търговия със защитени видове от дивата флора и фауна. В него участваха представители на РИОСВ - Плевен, Дирекция "Криминална полиция" на МВР, РДГ - Плевен, Държавно горско стопанство-Ловеч, Държавно горско стопанство-Плевен, Окръжна прокуратура, Агенция "Митници", БДЗП, Българска фондация "Биоразнообразие".

Специалистите обсъдиха широк кръг въпроси, свързани с нормативната база, ефективността на контрола при въвеждане, търговия, транзит и износ на екземпляри от застрашените видове от дивата фауна и флора, принудителни административни мерки и размер на санкциите, процедиране при интернет престъпления, информиране в публичното пространство и специфични подходи за привличане на местните хора в противодействието срещу бракониерството и контрабандата със защитени видове.

Еднодневните семинари се провеждат в единадесет града в страната по инициатива на Националната служба за защита на природата /НСЗП/ към МОСВ като мярка за засилване на административния капацитет и синхронизиране действията на отделните институции в борбата за опазване на защитените видове.