Въвеждат нови изисквания за обезопасяването на деца в автомобили
Въвеждат нови изисквания за обезопасяването на деца в автомобили / dariknews.archive

Правителството одобри проектозакон за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, съобщи пресслужбата на кабинета.

С промените се въвеждат новите изисквания на европейското законодателство към системите за обезопасяване на деца. Те са въз основа на приетото ново правило на Икономическата комисия на ООН за единни разпоредби за одобрението на усъвършенстваните системи за обезопасяване на деца в моторните превозни средства.

Новите изисквания са свързани с монтиране на системата за обезопасяване на дете в положение, при което детето гледа назад, докато то е на възраст до 15 месеца, за разлика от предвидените към момента 9 месеца. Освен това се включва изпитване на системите за обезопасяване и при страничен удар /досега - при челен и при удар отзад/. Това ново правило ще доведе до значително повишаване на безопасността на системите, тъй като голям процент от пътнотранспортните произшествия включват страничен удар.

Изпитванията ще се правят и с нов вид манекен, който представлява по-добре детското тяло и увеличава надеждността на получените резултати. Освен на данните за нараняване на гръдния кош, анализ ще се прави и на нараняванията на главата и на врата.