Втори кандидат студентски изпит за специалност Медицина провеждат в МУ-Плевен
Втори кандидат студентски изпит за специалност Медицина провеждат в МУ-Плевен / dariknews

На 11 юли 2014 г. в Медицинския университет в Плевен ще се проведе вторият конкурсен изпит за специалност „Медицина" от редовната изпитна сесия в рамките на Кандидатстудентска кампания 2014. Изпитът по химия, на който ще се явят 386 кандидат-медици ще се проведе в Ректората на университета.

Кандидат-студентите ще се настаняват по местата си в изпитните зали от 7:00 до 7:30 часа, а продължителността на изпита е 5 астрономически часа. Конкурсът по Химия е писмен и включва развиване на 2 изпитни въпроса и решаване на 4 задачи.

Точно в 7.45 часа в зала „Асклепий" на произволен принцип от кандидат-студентите ще бъдат изтеглени изпитните въпроси и задачите по Химия от учебния материал. Това ще стане в присъствието на зам.-ректора по учебната дейност на висшето училище проф. Маргарита Александрова, председателя на Комисията за оценяване на конкурсните работи по химия доц. Ангелина Стоянова, председателя на Техническата комисия за прием на кандидатстудентски документи г-жа Виржиния Лазарова, родители и журналисти.

На първия кандидатстудентски изпит по биология от редовната сесия, който се проведе на 2 юли 2014 г., се явиха 357 кандидати, а броят на неявилите се бе 13, без доказани опити за преписване. Тази година резултатите от конкурса по биология бяха изнесени 4 дни преди втория изпит по химия и качени на сайта на МУ-Плевен за проверка от кандидатите.

Поради по-сложните изпитни въпроси тази година, делът на слабите оценки от редовната сесия е висок - 128, но от тях 6 кандидати са изкарали положителни оценки на предварителната изпитна сесия, с които могат да участват в класирането за медицина. Оценка среден са изкарали 99 зрелостници, 88 са с четворки, много добър са получили 28 кандидати, а отлични резултати са показали 17 бъдещи медици. Един кандидат е изкарал пълна шестица на конкурсния изпит по биология.


Зрелостниците имат право да участват в класирането с по-високата оценка от предварителната и редовната изпитни сесии. С оценките си от предварителните изпити по биология и химия за медицина в класирането ще участват 38 кандидати, а на петима е вече призната отличната оценка от национална олимпиада по биология.
Първото класиране на кандидатите за специалност „Медицина" ще излезе в Ректората и на сайта на висшето училище на 23 юли 2014 г.