Всички земеделски производители, кандидати за плащания, са подали документи
Всички земеделски производители, кандидати за плащания, са подали документи / netinfo

100 % от земеделските производители, които могат да кандидатстват за директните плащания, вече са подали своите документи, съобщи в Плевен министърът на Земеделието и храните Валери Цветанов. В повечето земеделски служби не са отчетени опити за измама.

Общо 84 012 бенефициенти са представили документацията си в областните и общинските земеделски служби. Министър Цветанов подчерта също, че в над 90 % от службите не са регистрирани опити за подмяна, измама или застъпване на площи. Според него това е резултат от ограниченията, които бяха въведени по отношение на доказване правото на ползване на площите с нотариален акт, в случаите, когато има съмнение. "Това показва, че когато има ясни административни санкции, българският земеделски производител се съобразява с тях", посочи земеделският министър. Тъй като за пръв път тази година стартира програма за плащане на директни плащания и на животни, министърът призова животновъдите отново за коректност.

"Точно и ясно всички животновъди трябва да отидат и да подадат информация за реалния брой животни да се подпишат и от тука нататъка има реален възможен шанс новата кампания 2010 година от очакваните над 600 млн. лева над 200 млн. да идат директно в животновъдите.",каза той. 

Спoред министър Цветанов, Националната ветеринарно-медицинска служба и нейните звена по места ще успеят да се справят в определения срок и да съберат информацията.