ВМРО - БНД организира бдение срещу “Свидетелите на Йехова” в Плевен
ВМРО - БНД организира бдение срещу “Свидетелите на Йехова” в Плевен / Дарик Плевен

Бдение в защита на българските деца от разширяващото се влияние на "Свидетелите на Йехова" организира ВМРО - БНД в Плевен. Това съобщи председателят на областната организация на воеводите Иван Стоянов. "Тази секта е опасна, защото действа като изолира привържениците си от приятелите им и социалната среда, манипулира начина им на мислене, забранява някои традиционни начини на лечение, с което е опасна за вашето здраве", се казва в разпространено от ВМРО обръщение до плевенчани. Акцията е национална и подобни инициативи вече е имало във Варна, Велико Търново, Добрич.

В Плевен храмовата сграда на "Свидетелите на Йехова" се намира на обръщалото на тролейбуси 5 и 9 в жк "Дружба", уточниха воеводите. Там в 10.00 часа на 30 януари, неделя, ще започне протеста срещу сектата. Сигнал до организацията за проповедите и увеличаващия се брой привърженици на "Свидетелите на Йехова" са подали живеещите близо до храма плевенчани. По думите им, пропагандата е била особено агресивна и настоятелна, родителите са притеснени, че агитаторите примамват подрастващите с обещания за безплатно обучение в чужбина.

Тази секта е необяснимо добре финансирана, от което сме силно обезпокоени, каза Иван Кюлджийски, председател на ВМРО - БНД в Плевен. Това е и причината воеводите да заведат дело срещу "Свидетелите на Йехова". От своя страна, от религиозната организация също водят дело срещу партията за дискриминация.

На протеста в неделя са поканени всички хора от съседните на храма блокове, ще присъства и служител на Българската православна църква, която изцяло застава зад инициативата за бдението, допълни Иван Кюлджийски.