ВИМ-Плевен участва в изложба за 400 годишнината на династия Романови
ВИМ-Плевен участва в изложба за 400 годишнината на династия Романови / vim.plven

На 12 ноември Военно-исторически музеи - Плевен и Национална галерия за чуждестранно изкуство - София, по покана на Московския културно-делови център „Дом на Москва в София", представиха обща изложба, посветена на тържественото отбелязване на 400-годишнината на династия Романови - управляваща династия на руските царе и императори в Царство Русия и Руската империя от 1613 до 1918, към която принадлежи и руският император Цар Освободител Александър ІІ.

Военно-исторически музеи участват в изложбата с колекция уникални лични вещи на император Александър ІІ и Велик Княз ген. Николай Николаевич - Главнокомандващ руската Дунавска армия 1877/78 г., брат на императора.

Сред тях централно място заемат Лейбгвардейската хусарска униформа на император Александър ІІ, състояща се от мундир /венгерка/, панталон /чакчири/ и кепе. От вещите, принадлежали на Главнокомандващия Велик Княз Николай Николаевич, в изложбата са включени мундир, калпак и казашка шашка.

ВИМПлевен участва в изложба за 400 годишнината на династия Романови
netinfo

Представени са още сабя на Евгений Максимилианович Лейхтенбергски, племенник на император Александър ІІ, също от династия Романови, две икони лично притежание на Главнокомандващия Велик Княз Николай Николаевич, подарени му от Преображенския манастир във Велико Търново и Софийския митрополит Мелетий по повод Освобождението и автентичен портрет на император Александър ІІ с оригинален автограф.

ВИМПлевен участва в изложба за 400 годишнината на династия Романови
netinfo

Откриването на изложбата за 440-годишнината на династия Романови се състоя в присъствието на посланиците на Руската Федерация, Република Казахстан и Република Беларус, пълномощният министър на Армения, много гости и граждани. На тържественото откриване  присъства и директорът на Военно-исторически музеи-Плевен доц. Милко Аспарухов.