/ bsp pleven
Енергийната политика на България, успешното завършване на втората атомна електроцентрала и възможностите за развитие на Белене бе темата, която обсъдиха народните представители от ПГ на „БСП за България” Таско Ерменков и Васил Антонов с жителите на крайдунавския град вечерта на 16 май.

belene
bsp pleven

Срещата бе часове след като енергийният министър Теменужка Петкова внесе в Народното събрание Доклада с предложения как да бъде оползотворено оборудването за АЕЦ „Белене”. Антонов и Ерменков бяха сред инициаторите през месец март в парламента да се проведе дебат по темата „Енергийната политика на България”.

belene
bsp pleven
 

„Докладът за бъдещето на АЕЦ „Белене” да бъде изготвен в най-кратки срокове - преди 30 юни, както и премахване на мораториума върху проекта от 29 март 2012 година. Това поисках от енергийния министър по време на парламентарен контрол точно преди три месеца.

Докладът вече е изготвен. Очаквам следващите стъпки, както и ясни, прозрачни процедури, за да е необратим процесът на завършване на централата”, каза избраният от Плевенския избирателен район народен представител Васил Антонов.

belene
bsp pleven
 

„Надявам се внесеният доклад да е точно този текст, който ще позволи на правителството да започне да преговаря за реализацията на проекта. Това, което искам да подчертая е, че ние винаги и като партия, и като парламентарна група сме били „За” строителството на тази централа, имайки предвид, че тя е важна както за енергийната сигурност на България, така и за хората от Вашия регион.

Искам да Ви споделя едно мое вътрешно убеждение - няма, откакто са настъпили промените от 89 година, такъв състав на парламента, който да е толкова проядрено настроен”, заяви енергийният експерт и заместник-председател на енергийната комисия в 44-то Народно събрание Таско Ерменков.

belene
bsp pleven
 

Проблемът с комарите, кърлежите и другите вредни насекоми, Затвора-Белене и възможностите за туризъм в региона бяха сред останалите теми, дебатирани по време на срещата.