/ archive
Убийство от преди три години е разкрито в Троян, съобщиха на съвместен брифинг от Областната дирекция на МВР-Ловеч, и Окръжна прокуратура. За срок от 72 часа е задържан 29-годишен мъж от Троян, умъртвил 58-годишната Пенка Тотева.

Издирват 58-годишна жена от Троян

В средата на януари 2016 г. жената бе обявена за общодържавно издирване, след като не се върнала от разходка край планинския град. През май 2017 г. случаен минувач се натъкна на останки на човешко тяло и дрехи в местността Турлата, махала Длъжковска.

На костите и дрехите са назначени редица експертизи в Научноизследователския институт по криминалистика на МВР. Извършена е и физико-химична експертиза, тъй като черепът е с видима интервенция.

Анализът на експертизата е показал наличието на капсули микрочастици по черепа. Установено е, че намерените кости и части от дрехи са на обявената за издирване през януари 2016 г. 58-годишна троянка. По думите на окръжния прокурор на Ловеч Валентин Вълков, тя е била и изнасилена.

"При задържането, у 29-годишния извършител са намерени вещи и накити, които го свързват с жертвата. В края на май 2017 г. той е бил съден", обяви прокурорът.

Изтърпял е присъда за притежание на огнестрелно оръжие без разрешително. Едва сега е установено съвпадение между микрочастици, открити по тогава иззетото оръжие, и тези по черепа на жертвата.