В мразовитата сряда, духът на традицията сгря сърцата на млади и стари в Гиген
В мразовитата сряда, духът на традицията сгря сърцата на млади и стари в Гиген / obshtina.gulqnci

На 20 януари /Ивановден по стар стил/ 10 групи "Мечкари" обиколиха от къща на къща село Гиген, за да прогонят злите сили останали от миналата година и Новата да тръгне на чисто.

Персонажите в групите са двама "стареца" и две "булки", задължително придружени от музиканти с тъпан, барабан и кларнет. Впечатляващи са костюмите на "Мечкарите" - автентични народни носии, типични за този край на България, маски на лицата и ръчно изработен накит, който украсява главите на булките, наричан курбулец. Характерно за село Гиген е, че маскираните танцуват под звуците на уникалното Мечкарско хоро в ритъма 5/8.

Както всяка година, в края на своя обход "Мечкарите" посетиха кметството, където бяха посрещнати както повелява традицията с пита и сол. Кмета на Гиген - Красимир Първанов, като гостоприемен стопанин, дари лично всяка от групите.

В мразовитата сряда духът на традицията сгря сърцата на млади и стари в Гиген
netinfo

След това настъпи най-колоритния момент от празника - надиграването в центъра на селото. Малки и големи излязоха да тропнат Мечкарско хоро заедно с "Мечкарите". Надиграването има конкурсен характер и за целта от събралото се множество бе избрано жури, което да оценява представянето на маскираните. Всяка от 10-те групи се представи с три танца - Мечкарско хоро, Ръченица и Ситно влашко хоро. Най-добрите в надиграването получиха награди. Тази година журито беше особено затруднено и след като присъди първо място даде по две награди за второ и две за трето място. Индивидуални награди получиха и всички малки участници в надиграването. За положеното старание и отличното представяне бяха поощрени и всички останали групи. Наградния фонд за празника е осигурен от кметство Гиген и спонсори. Подобаващ край на празника сложи кръшно българско хоро, на което ръка за ръка сгряха и телата, и сърцата си мечкари, жители и гости на Гиген.

В мразовитата сряда духът на традицията сгря сърцата на млади и стари в Гиген
netinfo


От незапомнени времена гигенчани празнуват Ивановден по този начин на 20 януари. Нито промените в календара, нито промените в нравите са успели да откъснат тези хора от корена им. Никой не знае откога датира традицията, но всички заедно я пазят като нещо свято. Доказателство са все по-младите участници в самобитния празник. Невръстни момчета надяват мечкарски костюми, тропат в ритъма на Мечкарското хоро и с трепет чакат момента, когато самите те ще поведат група.

В мразовитата сряда духът на традицията сгря сърцата на млади и стари в Гиген
netinfo