В Ловеч отбелязват пролетните празници със събор
В Ловеч отбелязват пролетните празници със събор / netinfo
Регионален събор на любителското народно творчество ще се проведе в Ловеч по време на традиционните празници Лазаровден и Цветница.

Той се организира от Община Ловеч и ще премине под наслова “Цветница в Ловеч”. Целта е популяризирането на народното творчество и усилията на самодейните колективи за съхраняване на българската идентичност. На събора ще гостуват специалисти от Института по фолклор към Българската академия на науките, с чието съдействие ще се популяризира фолклорното богатство на Ловешкия край. 27 колектива от областта ще представят народни песни и обичаи на площад Тодор Кирков. Сред тях са Духовата музика на читалище “Пробуда” в село Дренов, лазарската група “Тетевенка” от Тетевен, фолклорна формация “Искрица” от село Александрово. Събитието ще премине под девиза “Народното изкуство е красиво, като младост, младостта е жизнена, като пролетта”.

В дните на празника многократно ще звучи песента “Грънчар си грънци продава”, автентична песен от село Абланица, която се превърна в химн на Цветница.