Увеличават се пациентите с усложнения от катаракта
Увеличават се пациентите с усложнения от катаракта / sxc.hu

Рязко се е увеличил броят на пациентите с усложнения вследствие на катаракта (т. нар. старческо перде), които постъпват за оперативно лечение в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” Плевен. За това информират от пресцентъра на здравното заведение.

Само за седмица в клиниката са оперирани четирима пациенти с възпаление на окото. Те са отлагали лечението си до последния възможен момент, в следствие на което са възникнали усложнения. Доц. д-р Чавдар Балабанов, началник на Клиниката по очни болести на университетската болница в Плевен, коментира, че лечението на катарактата става единствено оперативно и то е неизбежно, затова не бива да се отлага. Операцията на катаракта се поема от НЗОК, а пациентът плаща за лещата като сумата е в рамките от 300 до 500 лв.

Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” е една от най-добрите в страната и е сред водещите, в които се извършва кератопластика – трансплантация на роговица. Интервенцията е факт в Плевен от 1982 година, през изминалата 2009 год. екипът на доц. Балабанов е извършил 10 трансплантации на роговица. Операцията се поема от НЗОК, а материалът за трансплантация се заплаща от пациента, уточняват от пресцентъра.