Тоня се подготвя да превземе Съединените щати
Тоня се подготвя да превземе Съединените щати / netinfo

Тоня Костова – това е името на възпитаничката на Помощното училище в Плевен, която ще представи България на Световните зимни Спешъл Олимпикс игри, които ще се проведат от 3 до 16 февруари в град Бойси, щата Айдахо, САЩ. В проявата ще вземат участие 3 000 атлети, 7 000 доброволци, 1 000 технически лица и организатори.

Тоня и партньорката й Анна Димитрова (ученичка в Американския колеж в София), са поканени заедно с младежките представители на още 39 държави да участват в Глобалния младежки форум, който ще се проведе по време на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс в Айдахо'2009.

Още за Тоня, 15-годишна деветокласничка, постиженията й до сега, за историята на спорта боче чуйте от психолога на училището Петя Марчева /звуков файл 1/.

„Спортът в Помощното училище и ателие „Спорт” към него към няма аналог по характера на дейността си в системата на специалното образование. Спортните дейности са изключително разнообразни и допълват процеса на обучение на учениците с множество увреждания“, каза директорът на училището Милен Наков.

Бояна Танова е жената, преподавател по физическо възпитание и спорт и лечебна физическа култура в Помощното училище и треньор на Тоня. Как децата се справят със спортните занимания, как тече подготовката на Тоня и какви са очакванията, разказва Бояна Танова /звуков файл 2/.

Всяко дете има силни и слаби страни, както и всеки възрастен. Важното е да открием силните му страни, да го поощрим и похвалим, а не непрекъснато да мачкаме самочувствието и да подчертаваме недостатъците му, смятат специалистите.

Тоня Костова е една от 579 деца, номинирани и одобрени по условията на Проекта “Награди за успелите деца на България!” на Фондация „Димитър Бербатов”.