Със залп на Черешовото топче откриват тържествения военен ритуал в Ловеч
Със залп на Черешовото топче откриват тържествения военен ритуал в Ловеч / netinfo

Със залп на Черешовото топче в Ловеч откриват тържественият военен ритуал по поднасяне на венци и цветя пред паметника на Тодор Кирков в кв. Вароша на 3 март, в 17:00 часа, информират от пресцентъра на общината. Ще го изпълни клуб „Традиция".

Църковният хор „Евстати Павлов" и градският смесен хор „Панайот Пипков" ще изпеят „Стани, стани, юнак балкански".

В 17.30 ч. започва концертът на рок група „Епизод", която пее изключително по текстове на Ботев и Вазов.
Преди това в 16:00 часа в Катедралния храм „Света Троица" беше отслужена панихида за загиналите за Освобождението на България. Бяха поднесени венци и цветя на паметника на загиналите в църковния двор, на паметната плоча на Цачо Шишков, на Алеята на българо-руската дружба, на Белия и Черния паметници, на Кървавия камък в кв. Дръстене, откъдето тръгна тържествено шествие до площад „Тодор Кирков". Друго шествие до площада мина от храма „Света Троица" по улица „Цачо Шишков".

Така Ловеч отбелязва 134-годишнината от паметния 3 март през 1878 г., когато Санстефанският мирен договор увенчава с успех края на войната и възвестява възкръсването на българската държава из небитието на петвековното османско иго.
Честванията по случай националния празник на България в Ловеч започнаха още на 29 февруари с рецитала „В сърцата си България носим...", посветен и на 135-годишнината от освобождението на Ловеч.