Стартира проектът за депо за отпадъци за пет общини в регион Луковит
Стартира проектът за депо за отпадъци за пет общини в регион Луковит / cherven.brjag

Проектът „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Луковит" в партньорство с общините Тетевен, Ябланица, Червен бряг, Роман, заедно с „Регионално сдружение за управление на отпадъците" - регион Луковит, бе представен на пресконференция вкрая на юли 2014 г. в град Луковит.
Общата му стойност е 22 359 067.09 лева, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г.". Срокът за изпълнението му е до 11 ноември 2015 г.

В събитието участваха кметът на Община Луковит Иван Грънчаров, представители от общините - партньори по проекта, както и Християн Султанов от Министерството на околната среда и водите.

Ръководителят на проекта, Ивайло Иванов, запозна присъстващите на пресконференцията със същността на проекта, неговите основни цели и дейности, и индикаторите за изпълнението и резултатността му.
Регионалният център на депото ще бъде позициониран в местността «Голият връх» в гр. Луковит на площ от 450 дка. В рамките на проекта ще бъдат изградени:

- Общински център за рециклиране;
- Пречиствателна станция за инфилтрат;
- Инсталация за компостиране на „зелени отпадъци";
- Гараж - работилница;
- Инсталация за измиване на гуми;
- Навес за верижни машини;
- Вътрешната инфраструктура.
Капацитетът на Регионалната система ще бъде достатъчен за обслужването на населението от петте общини, което наброява 86 670 души.

На 23 юли Кметът на Община Луковит подписа и договора с избрания изпълнител, ДЗЗД "Регионален център за управление на отпадъците-Луковит".

Уверението на екипа на проекта е, че за изпълнене на строително-монтажните работи ще бъдат наети близо 100 работници, а в последствие ще бъдат разкрити нови 20 работни места, обслужващи Регионалния център в Луковит и още 10 за Претоварната станция в Тетевен.
Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи е 300 дни.