Специален щаб ще се грижи за бързи производства и мерки срещу нарушения за изборите
Специален щаб ще се грижи за бързи производства и мерки срещу нарушения за изборите / archive.dariknews

Нетрадиционна среща събра на 4 септември 2014 г. представители на прокуратура, полиция и партийни лидери в заседателната зала на ОД на МВР Плевен на 4 септември. На нея бяха обсъдени въпроси, свързани с правомощията на правоохранителните органи и взаимодействието им с цел противодействие срещу евентуални нарушения на политическите права на гражданите и гарантиране свободното упражняване на избирателното право.

Шефът на ОД на МВР-Плевен Йордан Каменов информира, че по разполеждане на главния секретар Светлозар Лазаров е създадена организацията по провеждането на инструктаж за прилагането на законодателството преди, по време и след изборния ден на 5 октомври 2014 г., както и въпроси, свързани с транспорта на бюлетините, контрола за движението по пътищата и организацията за информиране на гражданите за действията на полицията.

Каменов каза, че по подаваните сигнали за нередности ще се извършват незабавни проверки, и при установяване на нарушения ще се образуват бързи производства. Той поясни, че следващата седмица ще бъде обявен и телефона за сигнали.

На срещата беше отчетен фактът, че успехът на действията на органите ще зависи много от самите партийни структури и организации, които ще могат по места директно да виждат случващото се, поради което ще се разчита много на тяхната подкрепа.

Административният ръководител на Районна Прокуратура в Плевен Владимир Николов се присъедини към мнението за особената значимост на действията, точно по време на избори.

Той сподели впечатленията си от предишни избори, когато в прокуратурата са били залети от сигнали. Николов изтъкна решаващото значение на качеството на сигналите, за да може да се тръгне по веригата и призова политиците - участници в изборите да мобилизират структурите си като ги информират за конкретните начини за подаване на информацията, което би довело до по-ефективна работа.
Ръководителят на РП-Плевен добави, че в дните около изборния ден ще се осигури дежурно звено в прокуратурата, за да се приемат сигналите на гражданите като служителите ще бъдат на разположение за съвети и мнения.

Владимир Николов уточни, че след Костинбродската афера, в закона е добавен и текст, свързан с този вид престъпления. Той помоли за да не се хаби излишна енергия и ресурс, да се разграничават случаите на престъпление от административните нарушения.

В срещата, която премина в присъствието на журналисти се включиха представители на няколко политически партии - участници в предстоящите избори.

Специален щаб ще се грижи за бързи производства и мерки срещу нарушения за изборите
netinfo

Областният лидер на ГЕРБ и народен представител Владислав Николов коментира, че е похвална инициативата за провеждането на срещи от такъв род и изрази разочарованието си от слабия интерес от голяма част от политическите партии, които ще участват визборите.

Той припомни, че полицията знае много добре местата и лицата които купуват гласове и призова, мерките срещу конкретните хора да се вземат по-навреме. Николов изрази убеденост, че колегите от партиите ще помогнат също.

Йордан Каменов потвърди, че на базата на анализи и по оперативна информация в тази връзка има изведени лицата. "Ще имаме специална оперативка, на която ще бъдат определени на действията по отношение на тези хора", увери той.

Областният координатор на АБВ-Плевен Цветан Антов припомни, че е ясно, че става въпрос най вече за махалите и селищата с ромско население, където определено трябва да бъдат взети сериозни мерки.

Представителят на ВМРО-Плевен Атанас Филчев пък зададе въпрос към представителите на властта, как би реагирала полицията в случай, че бъде хванат купувач на гласове такъв и бъде съблечен гол.

Владимир Николов коментира, че е важно не толкова търговецът на гласове да бъде хванат на място, а да се проследи кой е и от къде е минал вече. Причината е, че напоследък търговците на гласове са станали много опитни и е ного трудно да бъдат заловени на място и за това точно тази информация е изключително ценна. като особено важни в този смисъл той посочи самите хора, на които е предлагано да продадат гласа си.