Софтуерът на НАП откри 2000 рискови търговци
Софтуерът на НАП откри 2000 рискови търговци / dariknews.bg

2000 търговски обекта в цялата страна е посочила като рискови системата за дистанционна връзка на касовите апарати със сървърите на НАП. Софтуерът анализира данни за оборотите по браншове и различни територии в страната, засича дали приходите на компаниите са умишлено поддържани близо до прага за регистрация по ДДС, има ли случаи в които в края на месеца се отчитат всички продажби накуп и още близо 20 рискови критерия.

Сред фрапиращите случаи са ресторант в Слънчев бряг с персонал от 12 души и среднодневен оборот от 19 лева, заведение на крайбрежната алея във Варна с приходи на ден от 16 лева и други подобни.

За трите месеца от въвеждането на системата данъчните отчитат ръст на облагаемата ДДС основа с 4,3 млрд. лева и осезаемо подобрение на данъчната дисциплина.

Във всяка от териториалните дирекции на НАП вече работи специализирано звено, което всеки ден анализира софтуерните данни и определя, кои фирми да бъдат проверени. От агенцията припомнят, че търговец, който работи с фискално устройство без дистанционна връзка може да бъде санкциониран с до 10 000 лева и обектът му да бъде запечатан. До 3000 е санкцията за неиздадена касова бележка.

„Системата позволява много по-добър анализ на риска. Така насочваме контролния си ресурс именно към онези, които укриват оборот и виждаме резултатите само след 3 месеца.

Освен това софтуерът спестява ненужни проверки на коректните търговци.