Синдикалисти сигнализират за нередности в ловешката спешна помощ
Синдикалисти сигнализират за нередности в ловешката спешна помощ / Sofia Photo Agency архив

 

Д-р Татяна Ганчева няма моралното право да бъде повече директор на Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч, категорично заяви председателят на Синдикалния регионален съюз „Подкрепа" Георги Николов. Той попита задочно компетентните органи нормално ли е такъв ръководител с толкова много актове и предписания да бъде начело на такава важна институция.

Преди месец Инспекцията по труда в Ловеч извърши проверка в спешна помощ по сигнал на Георги Николов. Сред констатираните от инспекцията нарушения са работа на персонала в две последователни смени и полагане на допълнителен труд от работници или служители, които работят при специфични условия и рискове за живота и здравето. Открити са и други нередности в работата на Центъра за спешна медицинска помощ и филиалите му като: неначисляване и неизплащане на допълнително трудово възнаграждение за положения извънреден труд през първото полугодие на 2011 г., превишаване на определените от Кодекса на труда месечни и годишни максимуми за продължителността на извънредния труд, не се води специална книга за отчитане на извънредния труд и този труд не е отчетен пред Инспекцията по труда. Издадени са задължителни предписания, а за част от констатираните нарушения са образувани административно-наказателни производства съгласно Закона за административните нарушения и наказания.

Конфликтът между „Подкрепа" и ловешката спешна помощ се задълбочава, след като ръководството на синдиката се опитало да проведе разговор с директорката д-р Татяна Ганчева, но, по думите на Николов, диалог не могъл да бъде осъществен и срещата приключила бързо.

Проблемите продължават, своеволията на директорката - също, заяви синдикалистът, който е и служител в Центъра за спешна медицинска помощ в Ловеч. Той намекна и че има дискриминация по отношение на служителите, като се „толерират приближени на директорката". „Спешна помощ е станала семейна помощ - син-баща, мъж-жена", изрази възмущението си шефът на „Подкрепа", разкривайки и конкретни примери с имена за семейните връзки.

Георги Николов предупреди, че ще сезира и по-висши инстанции за безредиците в спешна помощ, след като дори и областният управител на Ловеч обещал, че ще бъдат взети мерки, но всичко продължавало постарому.