Секретарка на бившия кмет получавала солидна заплата като ръководител на Водния цикъл
Секретарка на бившия кмет получавала солидна заплата като ръководител на Водния цикъл / dariknews.archive

На първата си пресконференция след встъпването си в длъжност, новият кмет на Плевен Георг Спартански информира, че "има доста дупки, през които изтичат финансови ресурси на общината". Като една такава той посочи и участието на секретарка на бившия кмет Стойков в крупен проект като негов ръководител.

"Почти по всички европроекти комисиите са със 100% външни експерти. Нямам обяснение, при настоящия потенциал на общината и стотици служители в Община Плевен - някои от които са с десетилетен стаж, какво налага заплащането на външни експерти и при това със сериозни за нашите финансови възможности хонорари. Това, което мога да кажа е, че тази практика приключи и повече пари на външни експерти освен там, където не е възможно, няма да се дават. Но комисии, които да бъдат изцяло от външни експерти и както виждам, какви договори за десетки хиляди левове се изплащат - тази практика тотално ще приключи".

Георг Спартански сподели, че се е натъкнал на един тотално провален европейски проект за строителство на наблюдателна кула за предизвестяване и превенция, свързана с горски пожари в землището на село Буковлък.
На 15-ти октомври 2015 г. е трябвало общината да отчете приключването на проекта, а точно на 15 октомври, фирмата-изпълнител е внесла книжата в общината, вместо тя да ги внесе на този ден за отчет в София.

Тази фирма е предявила финансови претенции в Община Плевен в размер на 201 000 лв. за изплащане на реализирания според тях проект до ключ, което личи от доклада на Строителния надзор, в който пише, че обектът е изцяло построен. Свързани са камери, компютри и всички необходими устройства, и са годни за експлоатация.

Георг Спартански е изпратил на място комисия, която установява, че строителството е било извършено, но всичко друго е в насипно състояние.

Сега предстои кметът Спартански да запознае Общинския съвет с това, защо е провален проектът, и защо строителен доклад, подписан от доста хора, дава невярна информация относно фактическото състояние на стреоителството. Той каза още, че ще предложи на съветниците да решат, какви мерки да се предприемат по отношение на доклада, както и по определените за изплащане суми.

Георг Спартански информира още, че има постъпило писмо от Управляващия орган с искане авансово изплатените суми в размер на над 100 000 лв., да бъдат върнати с лихвите поради неспазване сроковете на проекта, което прави общо 126 000 лева.

Кметът на Плевен Георг Спартански съобщи пред медиите още, че във връзка с проекта за Водния цикъл, две дами, които не са назначени на щат в общинската администрация, са изпълнявали функциите ръководител и координатор на проекта. За тази си дейност в рамките на три години те са получили заплати в размер на 180 000 лева. По информация на Спартански, едната от дамите "се е изявявала като секретарка на бившия кмет на Плевен Димитър Стойков и като ръководител на Водния цикъл". Георг Спартански каза, че е наредил договорите им да бъдат прекратени.

Той каза още, че "има доста дупки, през които обилно изтичат финансови ресурси на общината".