Сдружение Справедливост стартира инициатива в подкрепа на храм Света Троица
Сдружение Справедливост стартира инициатива в подкрепа на храм Света Троица / dariknews.archive

Сдружение „Справедливост" съвместно с църковното настоятелство на храм „Света Троица" в Плевен стартира своята нова кауза „Да запазим вярата си!".

„На 5 май 2016 г. стават две години от загубата на нашите деца. В тяхна памет малко след трагедията, станала край град Луковит започнахме кампания за набиране на средства за реанимационни легла. Днес, две години по-късно, в памет на Владислав Горанов, Цветелина Таслакова, Николай Менков, в памет на всички загинали деца от град Плевен, Сдружение „Справедливост" започва своята нова кампания за събиране на средства за ремонт и реставрация на храм „Света Троица" в град Плевен с ясното съзнание, че вярата в справедливостта е водещата ни сила. Нека в памет на децата ни, които не са сред нас, за да сме пример за благородство и чест на живите деца, да увенчаем и тази кауза с успех!", споделят инициаторите на кампанията.

Това не е първата дарителска кампания на Сдружението. Такава беше кампанията за набиране на средства за реанимацията при УМБАЛ "Георги Странски". За периода от 26 май до 29 август 2014 г. по открита с благотворителна цел от групата „Справедливост за Влади, Ники, Цвети и Иван" банкова сметка за закупуване на реанимационни легла и монитори за КАИЛ - Плевен, реанимация към УМБАЛ Д-р Г.Странски ЕАД, Плевен постъпиха общо парични средства в размер на 105 241.24 лв. от физически и юридически лица.

Инициативата за събиране на средства храм „Света Троица" не е нова. Със средства от дарения през 2011 г. започва реставрация на стенописите. Първият етап от реставрирането е завършен през 2012 г. от проф. Григоров, преподавател по реставрация в Художествената академия в гр. София и Владимир Цветков, бивш негов студент. През втория етап - от 2014 г. до 2015 г. са реставрирани олтарната стена с прилежаща малка част от южната стена, царските двери и олтарната завеса. Реставраторите са бивши студенти на Проф. Григоров - Боил, Асен и Антония и др. През настоящата 2016 г. е завършена реставрацията на дърворезбата на владишкия трон.

Храмът се нуждае от реставрация на иконописите на южната стена и купола, на икони, от нов под, отоплителна инсталация, ремонт на фасадата, подмяна на дограма, закупуване и монтиране на стълбищен платфорен подемник за хора с увреждания и още, още дейности.

Започнато е проучване, за да се определят конкретно нужните реставрационни и строително- ремонтни дейности, както и стойностите им. Много хора и фирми са се включили в събиране на средства за храма.

„Надяваме се на подкрепа на Общината и държавата, на политическите партии, на настоятелствата на останалите храмове в гр. Плевен. Призоваваме плевенчани, които живеят в града, но и извън него, всички хора, за които вярата в справедливостта не е изчезнала: Помогнете да възстановим храм „Света Троица"! Помогнете да запазим завета на предците ни! Помогнете да запазим и принесем християнските ценности, доброто, българската същност, родова памет и принадлежност и да я предадем с достойнство и чест на децата ни!", призовават от сдружението.

Създаден е сайт на храм „Света Троица", в който ще бъде публикуван хода на кампанията и отчет на събрани и изразходени средства. Разкрита е и специална дарителска сметка:

Банковата сметка е в Уникредит Булбанк
Bank BIC: UNCRBGSF
Сметка: BG 71 UNCR 7000 1522 599 062
Сдружение „Справедливост"

Парични средства могат да се дарят и в храм „Света Троица" в специално поставените кутии.

Източник: http://spravedlivost.eu/da-zapazim-vyarata-si/