/ IStock
Под карантина са осем паралелки в региона
Ръст на заболелите от COVID-19 и спад във възрастта на позитивните със заболяването. Това показва анализ на РЗИ в Плевен, представен от директора, д-р Атанас Гарев, пред Областния оперативен щаб, съобщиха от Областната администрация.

Медицинският университет в Плевен минава на онлайн обучение

Тревожна е динамиката на заболяването - трикратно увеличение на случаите само за седмица. Нараства и заболеваемостта, която налага хоспитализация. За разлика от пролетта, сега има дифузно разпространение на заболеваемостта.

Диагностицираните случаи до момента са 650, смъртните - 11. Под карантина са 369, на домашно лечение са 134, хоспитализирани - 19, на интензивно лечение са трима. В периода 12-18 октомври са новодиагностицирани 115 човека.

Под карантина са поставени трима учители, 13 ученици с положителен тест, контактните на тях карантинирани лица са 175. Под карантина са осем паралелки в региона, но няма творени училища.

Две университетски клиники в Плевен са под карантина

Университетът в Плевен поради установените положителни тестове на студенти и преподаватели е преминал към дистанционно обучение за две седмици
. Важно бе да спрем достъпа на всички студенти до университетската болница, за да не допуснем т.нар. клъстeрен взрив, е посочил ректорът на университета, проф.д-р Славчо Томов.

От началото на пандемията - 8 март, досега 98 са медиците, заразени с коронавирус в областта. От началото на месеца към днешна дата актуалната бройка на заразените медицински лица е 25. УМБАЛ "Д-р Георги Странски" понася най-тежко натоварването, консултанти помагат на общинските болници за определяне на терапията.

Щабът срещу коронавируса, е решил да се прилага още по-стриктен контрол по отношение на противоепидемичните мерки.