Румен Петков: Ивайло Калфин е патриотът, от който днес се нуждае България
Румен Петков: Ивайло Калфин е патриотът, от който днес се нуждае България / dariknews.archive

Президентската битка ще бъде тежка, но АБВ заедно със своите партньори от коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ", влиза в нея със самочувствие. Съзнаваме , че това ще е тежък сблъсък, в който срещу нас ще се използват всички инструменти от страна на статуквото, като под статуквото на първо място разбираме ГЕРБ и БСП. Очакваме да се използват лостове на административен натиск, вероятно такъв натиск ще бъде оказван и в някои общински звена. Ние обаче влизаме със самочувствието, че това са мажоритарни избори, а Ивайло Калфин е държавникът, който показа как трябва да се правят политики. Чрез активен диалог със синдикати, с работодатели, с неправителствения сектор и с гражданското общество. Това завяи в ефира на радио „Фокус" зам.-председателят на ПП АБВ Румен Петков.

По думите му първите резултати от успешните реформи на Ивайло Калфин в пенсионния сектор вече са видими и ярко доказателство, че провежданите от него политики работят в полза на обществото.

„Националният статистически институт обяви, че за първите девет месеца вече имаме с над 600 пенсионери по-малко, отколкото през същия период на миналата година. Хората имат шанса да работят по-дълго и да си осигуряват по-високи доходи. Това е резултат от политиката на Ивайло Калфин - един човек, който направи изключително много и за членството на България в ЕС", заяви Петков. Той припомни още изключително успешния мандат на Калфин като евродепутат, както и заслугите му за изобразяването на кирилицата върху еврото, а също така и успехите му като външен министър на България.

Според Румен Петков в момента сме свидетели на серия абсурдни действия по отношение на външната и вътрешна политика на България. Той бе категоричен, че с огромния си вътрешно и външно политически опит Ивайло Калфин е човекът, който може да донесе баланс и стабилност на президентската институция и да възвърне позициите и в обществото, и на международно равнище. „Абсурдно е например Сърбия да твърди, че имаме голям бежански поток от България към Сърбия. Ние да твърдим, че няма такова нещо и на следващия ден те да ни връщат обратно 2 200 мигранти. Абсурдни са и тези неща, които стават по границата ни. Калфин е контрапункт на всичко това и всъщност големият дебат, който предстои, е какво искаме от президентската институция. Дали искаме тя да е партньор и коректив на изпълнителната власт? Дали искаме тя да излъчва национална сила и достойнство, или искаме този слугинаж, от който сме потърпевши в последните пет години? Слугинаж, който ще ни трябва време за да бъде изтрит и заличен".

„Ивайло Калфин е човекът, кандидатът за държавен глава, който излъчва и сила, и достойнство. Той е кандидатът, който излъчва и перспектива. Затова съм сигурен, че той ще срещне подкрепа не само от лявото и от центристкото пространство, но той ще получи много сериозна подкрепа и от дясно-патриотично мислещи избиратели. Калфин е този тип патриот, който днес е необходим на България! И мисля, че повечето хора добре го разбират и го осъзнават".

По - късно през деня коалиция „КАЛФИН-ПРЕЗИДЕНТ" ще внесе в ЦИК близо 10000 подписа за регистрация за участие в предстоящите избори за държавен глава.