Румен Петков: Има тежки съмнения, че службите могат да опазят България
Румен Петков: Има тежки съмнения, че службите могат да опазят България / dariknews.archive

Не може да се каже, че българските служби спят, но има много тежки съмнения за това дали те могат да опазят България и да гарантират сигурността на българските граждани заяви бившият министър на вътрешните работи Румен Петков в предаването „Тази събота".

По думите му през последните няколко години службите са били подложени на тежки политически вмешателства и натиск. Според него в момента България няма потенциала да посрещне нова бежанска вълна.

„Казвали сме многократно за регистрираните на един адрес 300 имигранти. Кой следи този процес", даде за пример Петков.
Според него атаките във Франция през последните дни са показали, че няма генерално защитена държава и територия, но допълни, че „силната реакция на гражданското общество, включително българското, е много сериозен показател, че Европа, Азия и Америка могат да се изправят".

„Но след обществото идва ред и на институциите", подчерта бившият вътрешен министър. По думите му сега и българските институции трябва да започнат много сериозен анализ.

Петков отбеляза, че другият важен момент след атентата във Франция е и това да не се допуска трупането на спекула на една или друга религия или етнос. „Фатална грешка е да се допусне трупането на пошъл дивидент на тази тема в краткосрочен план, който още в средносрочен план ще доведе до катастрофални последици за нацията и държавата", прогнозира той./БТВ/