Росен Плевнелиев: 2015-та е година на няколко неотложни реформи
Росен Плевнелиев: 2015-та е година на няколко неотложни реформи / dariknews.archive

„2015 г. е година, в която можем да извършим няколко стратегиески реформи и част от тях вие ги посочихте и назовахте днес. Реформата в правораздаването не търпи отлагане и трябва да се случи, защото Брюксел ще я поиска с поредния си доклад. Тя трябва да се случи заради нас и заради вас - младите, защото ние искаме правила за всички и отворени институции за всички, а не към 10 олигарха. Ние искаме правила за всички, а не само за богоизбраните". Това каза президентът Росен Плевнелиев при закриването на третата национална инициатива „Младежка визия за развитие на България", която се проведе под егидата на държавния глава на 1 декември 2014 г. в Медицинския университет в Плевен.

Плевнелиев посочи още необходимостта от реформи в образованието, пенсионната система, енергетиката, сигурността. „Аз ви гарнтирам, че като държавен глава, чувайки внимателно, какво и вие казахта, ще се опитам да вкарам в дневния ред на Народното събрание и на институциите именно тези толкова важни реформи", каза той.

Президентът каза още, че е време за стратегически мислещите институции да погледнат по напред - към „Програма 2030". „Защото България вече има Програма 2020. Тя е плод на един пълен консенсус и е категорично приета и от тук нататък просто трябва да бъде изпълнена.